Echtscheiding door notarissen

De advocaten en notarissen strijden om de echtscheidingen. De tussenkomst van een advocaat is echter nog steeds gewoon vereist.

De VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat) heeft een constructie bedacht waardoor mensen die bij een bij de VMSN aangesloten notaris aankloppen, niet meer zelf naar een advocaat hoeven. ‘De vereniging heeft afspraken gemaakt met een advocatenkantoor dat landelijk de verzoekschriften voor de bij de VMSN aangesloten notarissen zal indienen’, aldus het persbericht. Daardoor heeft men één contactpersoon: de notaris. Het indienen van het verzoekschrift is echter nog altijd voorbehouden aan advocaten, laat ook de VMSN weten.

 

De vFAS (Vereniging van Familierecht Avocaten en Scheidingsmediators) heeft in reactie op dit bericht op 6 april een persbericht doen uitgaan met de ‘waarschuwing’ dat een advocaat altijd verplicht is bij het echtscheidingtraject. Er is niets veranderd, zeggen ze. Het wetsvoorstel voor de echtscheidingsnotaris is juist onlangs nog afgewezen door de Eerste Kamer. Bovendien, zonder notaris gaat het afwikkelen van de scheiding veel efficiënter. De advocaat moet immers toch inhoudelijk naar het convenant kijken. ‘Een advocaat is bij uitstek opgeleid om een juridische overeenkomst als het convenant goed te beoordelen’, aldus de vFAS. Het inschakelen van een notaris levert alleen maar dubbele kosten op, concluderen de advocaten.

 

De VMSN benadrukt in haar persbericht echter maar al te graag dat scheidende echtgenoten zich doorgaans toch al tot de notaris wenden; voor het wijzigen van testamenten, overdracht van onroerend goed, overdracht van aandelen in een besloten vennootschap of andere financiële aangelegenheden. De notaris stelt vervolgens het convenant op en de advocaat dient uitsluitend om het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank in te dienen. Een onnodige extra stap, noemen de notarissen het.