Mobieltje in auto: Niet vasthouden, wel aanraken

Het gerechtshof Leeuwarden kwam 7 maart 2018 tot de conclusie dat degene wie een auto bestuurt, het scherm van zijn mobiele telefoon mag aanraken als deze in een houder zit.

Je mobiele telefoon vasthouden tijdens het autorijden is bij wet verboden. Een man uit Sneek werd in 2016 beboet omdat hij de touchscreen van zijn telefoon in de auto aanraakte. Hij vocht dit aan bij de kantonrechter omdat hij van mening was dat deze handeling niet hetzelfde was als een telefoon vasthouden. De kantonrechter gaf de man geen gelijk.

Zowel de officier van justitie als de man gingen tegen de uitspraak in beroep. De officier van justitie ging in beroep omdat het openbaar ministerie een duidelijker beeld wilde krijgen van wat wel en niet mag bij gebruik van mobiele telefoons achter het stuur, mede omdat veel mensen hun mobiele telefoon als navigatiesysteem gebruiken.

Het gerechtshof concludeerde dat in deze zaak niet kan worden vastgesteld dat de telefoon is vastgehouden tijdens het besturen. Anders dan de kantonrechter concludeerde het hof dat het aanraken van een mobiele telefoon in de auto niet gelijk staat aan het vasthouden er van.

Uit deze uitspraak van het hof kan echter niet worden opgemaakt dat het bedienen van een mobiele telefoon in een houder altijd mag, zegt persraadsheer Leo Wemes. “Het begrip vasthouden heeft een beperkte betekenis. Om de wet op dit gebied op te rekken, is niet de taak van het hof. Er zullen altijd omstandigheden zijn waarbij het bedienen van een telefoon in een houder wel strafbaar is. Bijvoorbeeld als gedragingen leiden tot een ongeluk. Ik zou het dan ook niemand aanraden om rare capriolen met een mobiel in een houder te gaan uithalen.”

ECLI:NL:GHARL:2018:2186

14 maart 2018 

Marloes de Houck